E_Omgong_11-111

Terug naar vorige pagina

Ee, Omgong 11

Verschillende families hebben hier geboerd. Begin jaren zeventig betrokken Klaas en Willy de Jong (veehandelaar) de woning en sinds 1997 heeft het pand geen agrarische bestemming meer.
Het voorhuis is in 1871 gebouwd in neoclassicistische stijl. Een groot deel van de schuur is toen ook herbouwd; een deel van de schuur is ouder (ca. 1650-1700). De schuur is rietgedekt en opgetrokken uit rode Friese baksteen. Het voorhuis is pannen gedekt. In 1926 veranderde de tuitgevel in een schilddak. De eikenhouten trekbalken stammen uit de 17e of 18e eeuw.
Het pand is een ‘beeldbepalend monument’ en de woning beschikt zowel buiten als binnen over vele originele kenmerken zoals ornamenten, levensbomen, sierankers, zonneblinden, ramen met roedeverdeling, betegelde wanden, bedstede-wand, schouwen, balkenplafond, fraaie betimmeringen, paneeldeuren, brede siervensterbanken, enzovoort.
Het pand is tussen 1997 en 2014 grotendeels gerestaureerd door erkende restauratie bedrijven, met gebruikmaking van eersteklas materialen en behoud van vele originele kenmerken.