E_Omgong_4-o-1
E_Omgong_4-o-2
E_Omgong_4-o-3
E_Omgong_4-o-4
E_Omgong_4-71
E_Omgong_4-83

Terug naar vorige pagina

Ee, Omgong 4

Dit Rijksmonument, in de volksmond It Hege Hûs (Het Hoge Huis) genoemd, is een typische rentenierswoning. Lange tijd waren het twee woningen (Omgong 4 en 5).
In 1933 had Wietse Beidelei hier zijn kapperszaak. Het was er altijd een drukte van belang. Vooral op de zaterdagochtend had hij veel scheerklanten. Zowel Beidelei zelf als zijn kinderen vielen in het dorp op door hun kleine gestalte. Op een nacht verdween het hele gezin met inboedel. De volgende dag misten de inwoners van Ee hun dorpsgenoten. Ze waren en bleven spoorloos.
In de oorlogsjaren was linksonder in het souterrain de kruidenierswinkel van de familie Tuma gevestigd. Deze winkel werd later voortgezet aan de Omgong 10.

(Eén van de) eerste eigenaren van dit onderkelderde pand was Douwe Eelkes Meindersma. Hij verkocht deze woning in 1828 aan een timmerman voor 1800 gulden. De familie Meindersma is in Ee een bekende boerenfamilie. Vader Eelke Wiggers Meindersma begon als jonge boer op de grote boerderij aan de latere Tibsterwei. Deze is in 1983 grotendeels afgebrand. Verder had de familie Meindersma ook een tijdlang de molen van Ee in handen. Deze is afgebrand op 9 september 1962.