Uilke Koopmans (oprichter Koopmans Meelfabrieken) bezat twee bedrijven; hij was kastelein van Herberg “De Zwaan” en had een grutterij.
Willem van der Weg was de laatste kastelein van De Zwaan. In 1919 zette hij het pand te koop. Er was geen nieuwe kastelein te vinden en toen heeft Feringa dit gebouw gekocht. Feringa had eerst zijn textielwinkel op de hoek van de Klokstrjitte en het Bosma’s Plein. Het pand aan de Foarstrjitte was een stuk ruimer en lag op een betere locatie. De textielwinkel (waar onder andere textiel, garen, band, woninginrichting, garen en handwerkmaterialen werden verkocht) kreeg de naam Magazijn “De Zwaan”.
Nadat het pand in verval raakte en het een doorn in het oog werd is het in 1988 afgebroken.
Hiervoor zijn de twee huidige woonhuizen terug gekomen.
Geschiedenis Koopmans Meelfabrieken
In 1846 neemt Uilke Klazes Koopmans een besluit dat zijn loopbaan een andere wending geeft. In Holwert vraagt hij het bestuur van de grietenij van Westdongeradeel toestemming om een grutterij te mogen beginnen in een pand in Holwert wat de Stokerij wordt genoemd. Hierin zit een rosmolen, een molen waarin paarden rondlopen die zorgen dat de maal draait. Deze molens zijn zeer geschikt om boekweit te malen. Boekweit is dan een populair product wat nog buiten de accijnsbepaling voor tarwe en rogge viel in 1847 en ruim voorradig in tegenstelling tot tarwe en andere granen.
Door de groeiende productie schaft Uilke Koopmans in het voorjaar van 1867 de eerste stoommachine aan voor het bedrijf. Door deze aanschaf groeit het bedrijf, waardoor de kleine sloten en vaarten om Holwert geen voldoende capaciteit meer hebben. Om het bedrijf door te laten groeien en zo ook de toekomst van zoon Jan veilig te stellen, wordt besloten het bedrijf te verhuizen naar Leeuwarden.
Dit bedrijf (de voorloper van Koopmans Meelfabrieken) zat niet in dit pand, maar in één van de panden die hierachter staan aan de Opslach.