Holwert, Foarstrjitte 1

Holwert, Foarstrjitte 1

1852

1852

Deze stins is mogelijk gebouwd in 1421 en ontleende haar naam Barndestee (= verbrand huis of plaats) mogelijk aan de grote brand die Holwert in dat jaar teisterde en waaraan ook dit huis niet ontkomen lijkt te zijn.

In de buren van Holwert lagen enkele huizen die als “stins” worden aangeduid. In hoeverre het om middeleeuwse gebouwen gaat, is onbekend. Wel is duidelijk dat het ten tijde van de vaststelling van het stemkohier er in 1640 aanzienlijke huizen waren: er was toen stemrecht aan verbonden.(De stemkohieren is een politieke stemadministratie. Deze bevat per boerderij informatie over eigenaren en gebruikers. Het stemkohier is opnieuw opgezet in 1640 en vanaf 1698 om de tien jaar vernieuwd, tot 1788.)

Volgens de Tegenwoordige Staat zou het gebouw in 1572 bewoond zijn door Ruurd Roorda. Verder weten we dat in 1640 de ‘de landen van Brandstede’ eigendom waren van Hessel Meckema van Aylva. Volgens de Tegenwoordige Staat, zou hij het huis herbouwd hebben met een zware toren. De registratie van verkoop van enkele boerderijen door Hessel kan mogelijk samenhangen met zijn bouwactiviteiten.

Na het overlijden van Hessel erfde zijn dochter Luts de state.

De op één na laatste eigenaar was Willem van Schratenbach. In elk geval was hij in 1700 eigenaar van het huis. Zijn dochter erfde de state en trouwde met Douwe van Unia. Na het overlijden van zijn vrouw liet Douwe in 1735 de state grotendeels afbreken. Aan de hand van een afbeelding van J. Stellingwerf uit 1723 kunnen we ons een beeld vormen hoe de state er uitgezien heeft. Het was een herenhuis van maar één bouwlaag op hoge kelders en de brede toegangsdeur kon alleen bereikt worden via een dubbele trap met een bordes. Links en rechts van deze deur bevonden zich drie vensters. Op de hoeken van het dak bevonden zich schoorstenen, terwijl zich op het hoge dak een brede dakkapel bevond met twee enkele en een dubbel venster. Deze dakkapel werd bekroond door een fronton met familiewapens en ballen. Op het eerste gezicht lijkt zich op het dak een koepeltorentje te bevinden, maar bij nadere beschouwing blijkt het de bekroning van de (trap)toren achter het huis te zijn die gebouwd werd door Hessel Meckema van Aylva.

Na de sloop van het huis in 1735 bleven nog een aantal resten bewaard, maar rond het midden van de 18e eeuw waren ook deze verdwenen.

Begin 20e eeuw woonde in het huidige woonhuis de rentenierende boer Upt Willems Hiddema en na hem zijn ongetrouwde dochter Antje Hiddema. Zij overleed in 1932.

In 1932 start Pieter Geales Visser een electriciteitszaak en de eerst volgende jaren bracht zijn vrouw daar een winkel tot stand met dagelijkse en luxe voorwerpen.

In 1966 heeft Brander de winkel overgenomen. Ze hadden naast de hun technisch installatiebedrijf een winkel waar zij wit- en bruingoed, speelgoed, fotospullen etc. verkochten. In ± 2006 zijn ze hiermee gestopt. Het technisch installatiebedrijf bestaat nog wel en is nog volop in bedrijf.

Voer hier de code in die op het bordje staat en je krijgt hier meer informatie over.

1 2 3
4 5 6
7 8 9
C 0 <