Holwert, Tsjerkestrjitte 11

Holwert, Tsjerkestrjitte 11

7926

7926

De Hervormde kerk en toren staan aan het noordelijke uiteinde van het dorp op een beschermd terprestant en in een ruim omheind kerkhof, buiten de oude zeedijk, maar binnen de dijk van 1580-1584.

Het kerkgebouw:
Het kerkgebouw is met zijn L-vormige bouw een van de merkwaardigste kerken in Friesland.

Het is een zogenaamde “Centraal kerk in de Lodewijk XVI-stijl. De zuidgevel (de kant van het dorp) heeft een zware hoge pilaster met een buitengewoon brede en plastische kroonlijst, dat in tegenstelling met de noordkant. De kerk is ontworpen en gebouwd door Willem Douwes uit Harlingen in de jaren 1776 t/m 1778 op dezelfde plaats waar de vorige kerk stond.

Tijdens de bouw van de kerk werden de diensten van de Hervormde gemeente in de Doopsgezinde kerk gehouden. Als dank daarvoor werden 5 zilveren avondmaalbekers geschonken aan de Doopsgezinde Gemeente. Het kerkgebouw is eerder gerestaureerd in de jaren 1967 – 1968 en in 2000 – 2002 is er weer grondig gerestaureerd.

Het interieur:
De preekstoel is door houtsnijder Yge Rintjes uit Dokkum gemaakt. In de zijkanten en aan de trapleuning zijn takken en bladeren met eikels afgebeeld. Op de preekstoel staat een zandloper. Het koperwerk is gemaakt door Lieuwe Geerts uit Leeuwarden. Vroeger werd als verlichting de koperen kronen met echte kaarsen gebruikt.

Grafstenen en grafkelders:
In de kerk liggen een aantal fraaie grafstenen welke ouder zijn dan de kerk zelf. Op de stenen zijn de namen van adellijke families vermeld. Onder de vloer van de kerk zijn een viertal grafkelders gemaakt. Op een van die grafkelders hebben twee beelden van wit marmer gestaan. De knielende figuren stellen mogelijk familie van Aylva voor. Sinds 1902 zijn deze bijzondere beelden in het beheer van het Fries Museum te Leeuwarden.

Het orgel:
Het orgel is in 1852 gebouwd door de firma J.C. Scheuer en Zonen te Zwolle. Voordien was er geen orgel. Het orgel heeft 20 registers, 2 klavieren en een pedaal. In 1907 is het orgel geheel gerestaureerd en gewijzigd door de orgelbouwers Bakker en Timminga uit Leeuwarden.

Zo is o.a. de speeltafel verplaatst vanaf de achterkant van het orgel naar de zijkant. In 1988 heeft dezelfde firma het orgel weer gerestaureerd, en voor een groot deel weer teruggebracht naar de situatie van 1852. Indertijd is het orgel op de toenmalige “kraak” gebouwd en moest er een nieuwe kraak worden gebouwd. Deze is boven de grote ingang geplaatst.

Gedenksteen over de inpoldering:
In de kerk is een gedenksteen over de inpolderingen van de Oost- en Westholwerder polder (1580 – 1584) geplaatst deze steen is van zacht zandsteen gemaakt en is ongeveer 400 jaar oud. Door weer en wind is de steen erg verweerd en heeft sinds 1987 een plaatsje in de kerk gekregen. In de buitenmuur is door de Rijksdienst voor Monumentenzorg een nieuwe steen geplaatst met dezelfde Latijnse tekst. In hedendaags Nederlands is dit een Achtregelig gedicht dat aanduidt in welk jaar, op voorstel van welke grietman, door welke Stichters, de beide dijken ten oosten en Westen van deze kerk, het eerst langs de kust zijn opgeworpen. De eerstgenoemde in 1584, de eerste zode legde de edele Regneus Ringe, en de laatstgenoemde in 1580, de eerste zode legde Paules Gellius.

De Toren:
Het is niet precies bekend wanneer de toren gebouwd is,

Waarschijnlijk tussen 1200 en 1300. Vroeger had de toren niet zo’n hoge spits en misschien wel een zadeldak. De spits is waarschijnlijk in 1729 gebouwd. In 1911 is de toren door een blikseminslag in brand geraakt. Er hangen 2 klokken in de toren, waarvan de ene in 1653 te Leeuwarden gemaakt is door Jurien Balthasar. De andere klok is in de oorlog weggehaald en gesmolten. Hiervoor in de plaats is een klok gekomen welke eerst in de Heilige-Hart-Parochie van Den Haag is gebruikt.

Het bouwjaar van deze klok is 1950. De toren is eigendom van de gemeente Dongeradeel.

In de toren is bij de restauratie in de oostelijke torenwand een lange smalle gevelsteen met jaartal 1715 gemetseld, afkomstig van het ten oosten van de toren staande huis en oorspronkelijk van de Beyert.

Op 16 december 2008 heeft de Nederlands Hervormde Gemeente Holwert de kerk overgedragen aan de Stichting Âlde Fryske Tsjerken.

De Protestantse Gemeente te Holwert huurt de kerk voor 10 tot 15 zondagsdiensten per jaar. Tevens worden er culturele evenementen in gehouden.

Voer hier de code in die op het bordje staat en je krijgt hier meer informatie over.

1 2 3
4 5 6
7 8 9
C 0 <