Bouwjaar: 1802
Toen:
Woonhuis en daarnaast een doorrit voor paard en wagen.
Nu:
Woonhuis en koffie- en theeschenkerij ‘Yke Muoi’.
Bijzonderheden:
Het gebouw is van voor 1880 en werd gebruikt als ‘Deurrit’ of ‘Trochreed’ voor de paarden van de handelaren die in de naastgelegen herberg (helaas afgebroken) uitrustten en iets dronken. De dakpannen zijn bijzonder en zeer oud, het zijn verglaasde pannen uit de 18e eeuw.
In 1839 wonen hier maar liefst 15 personen uit verschillende gezinnen.
Het pand waar tegenwoordig drinkerij ‘Yke- Muoi’ zich bevindt, stond in vroegere dagen bekend als de ‘Deurrit’ of ‘Trochreed’. Naast nummer 48 en voor nummer 44 bevond zich een herberg. Hier konden handelaren iets drinken, terwijl de paarden tot rust konden komen in de ‘deurrit’. Aan beide kanten van het pand waren grote deuren waardoor paarden gemakkelijk in- en uit konden.
Herkomst van de naam YkeMuoi (tante Yke)
Het oorspronkelijke huis van YkeMuoi (iedereen noemde haar zo) is De Oere 34. Dit was een herberg, waar YkeMuoi de scepter zwaaide tot haar overlijden op 88-jarige leeftijd in 1929. De gelagkamer was ongetwijfeld een ontmoetingsplek voor velen, want men weet uit de overlevering te vertellen dat de muur vol foto’s hing: allemaal portretten van zeelui uit Peazens-Moddergat. Het maakte niet uit waar je op voer, je portret kwam aan de muur. Geen zeeman kon er omheen: was je weer aan wal, den moest je eerst bij YkeMuoi langs voor een praatje en een glaasje.
Boven de deur hing het bord met de nog altijd bekende spreuk:
“Ick woon hier aan de weg
wat zal ik beter wensen
de zeghen van de Heer
de gunst van vele mensen.”
Het was een plek waar niet alleen een glaasje kon worden gedronken, maar waar ook verkopingen plaatsvonden. Huizen, bouwland enzovoort, kregen in haar gelagkamer een nieuwe eigenaar. De herberg was de plek waar de notaris regelmatig zijn werk deed. Als de koop “beklonken” was, zal YkeMuoi vast wel de glaasjes ingeschonken hebben.