Op deze rotonde heeft u een mooi uitzicht over een belangrijk landbouw gebied. U ziet verder de kassen en bedrijfsgebouwen van de HZPC, één toonaangevend kweekbedrijven van aardappels in de wereld. De hier gevestigde afdeling Research & Development is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Op deze locatie is een modern en duurzaam kassencomplex gebouwd. Naast activiteiten op het gebied van onderzoek en veredeling, wordt hier ook miniknollen geproduceerd en wordt de aanwezige kennis gebruikt bij het uitvoeren van ziekte toetsen, het meten van intrinsieke kwaliteiten, zoals geur en textuur, en het toepassen van DNA-technieken.
In het verre verleden stond hier de Ropta State. Een versterkt en goed verdedigbaar woongebouw met allure, dat werd bewoond door leden van de Ropta familie.
Tussen de bedrijfsgebouwen staat de molen van Ropta. De molen is in 1836 in opdracht van David Jans Sluiter gebouwd door Romke van der Werf uit Betterwird.
In 1840 blies een zware storm de hele molen, (een grondzeiler) in de gracht. Daarna werd er een grotere en steviger achtkantige molen gebouwd: een stelling-molen met een stenen onderstuk. Dit was een ‘rogmolen’ en men kon er gerst malen en pellen. Boven de ingang werd een steen ingemetseld met de woorden: “Voor vriend en vijand sta ‘k geheel, Gods regt beslist een ieders deel”.
Andere molenaars op de Ropster molen waren o.a. Sieger Pieter Kits en Jouke en Pieter van der Heide.
Na 1945 gingen de zaken slecht door de opkomst van de meelfabrieken en achteruitgang van de pellerij. Zoals veel molens raakte de Roptamolen in verval.
In 1963 heeft de gemeente Oost-Dongeradeel de vervallen Roptamolen gekocht en is toen geheel gerestaureerd. De molen staat veilig tussen de gebouwen van het kweekbedrijf Ropta en beschikt nog, omdat hij nooit als opslagruimte gebruikt werd, over een vrijwel intact interieur. De molen is te bezichtigen op afspraak.