Vandaag de dag is Ternaard nog steeds een goede uitvalsbasis om de ruimte en rust van de Waddenkust te ervaren. Ook in het dorp zelf zijn genoeg interessante gebouwen te ontdekken.
Ternaard is als dorp waarschijnlijk ontstaan door de samenkomst van drie vaarten: Visbuurtstervaart, Hantumervaart en Wierumervaart, ooit deel uitmakend van slenken landinwaarts. Langs deze vaarten liepen de belangrijkste wegen. In de eerste helft van de 9de eeuw werd voor het eerst Ternaard (Tunuwerde, Tununfurt) genoemd in een schenking van de Reginingen (aanzienlijke adellijke familie) aan het klooster Fulda. In de middeleeuwen werd Ternaard in ieder geval bewoond. Het dorp ontwikkelde zich uiteindelijk als een zogenaamd komdorp en was al snel een relatief groot dorp. Ternaard lag tot de gemeentelijke herindeling van 1984 in de toenmalige gemeente Westdongeradeel.
Sinds 2019 valt Ternaard onder de gemeente Noardeast-Fryslan.
Het dorp Ternaard
Het gemeentehuis van Westdongeradeel stond in Ternaard, nu bestaat dit gebouw uit appartementen. De ‘Grutte Tsjerke’ (grote kerk) staat tegenover het voormalig gemeentehuis. Deze Gotische kerk is van ongeveer 1525; het gebouw inclusief het interieur en het orgel, is een rijksmonument. In het midden van het dorp ligt het Groene Hart; dit groene veld is een camping met sportterrein. In de zomer wordt er regelmatig gekaatst tijdens de weekenden. De spoorlijn (vanaf 1901-1903), zowel goederen- als personenvervoer, liep vanaf Leeuwarden naar Anjum. Het Dockumer Lokaeltsje (personenvervoer) werd eind 1940 opgeheven en in 1974 werd ook gestopt met het goederenvervoer. Het stationsgebouw, tegenwoordig als woning en bedrijf, is nog goed herkenbaar.
Omgeving
De omgeving van Ternaard bestaat uit vruchtbare landbouwgronden. Ten noordwesten van Ternaard ligt aan de voet van de voormalige zeedijk de Fiskbuorren (Visbuurt), deels bestaande uit voormalige vissershuizen. Aan de andere kant van deze dijk is de eendenkooi van Staatsbosbeheer. Ten noorden van Ternaard ligt het gebied dat ‘It Skoar’ wordt genoemd. Het is de grens tussen de Waddenzee en het land. Aan de noordkant van de zeedijk zijn de kwelders en de Unesco Werelderfgoed Waddenzee te bewonderen.