Bouwjaar: 1924

Toen:
Van 1924 tot 1945 garnalendrogerij , waar garnalen werden gedroogd om te worden verwerkt tot vismeel. Van 1945 tot ca. 2000 was het fabriekje in gebruik bij een schapenhouder.

Nu:
Aangekocht door Stichting It Fiskersskip (het vissersschip) en te huur als vergader- of feestlocatie.

Bijzonderheden:
Door Stichting It Fiskersskip werd een kleinschalige scheepswerf aangelegd waar de Wierumer Aek, met kenmerk WL19, authentiek is nagebouwd. De houten aak wordt in de zomermaanden gebruikt voor rondvaarten en ligt in de wintermaanden in de binnenstad van Dokkum.

 

Dit fabriekje werd gebouwd in de hoek bij de z.g. “Blauwe Daem”. Er werden zoveel garnalen gevangen, dat er behoefte kwam aan een eigen verwerking. Voorheen werd naar Zoutkamp gevaren om daar de garnalen te laten drogen.
Het tot stand komen van de fabriek kreeg later wel eens tegenstand, want de stank die de verwerking meebracht, was, als de wind van de juiste richting kwam, in de wijde omgeving te merken. Niet alleen in de beide vissersdorpen maar vaak tot Nes, Oosternijkerk en Lioessens. Voor Paesens en Moddergat kreeg echter de tevredenheid dat er werkgelegenheid was de overhand.

Toen garnalen op het menu van de mens kwamen, werden deze niet meer gedroogd maar aan boord gekookt en vers verkocht aan handelaren, waardoor het garnalenfabriekje zijn functie verloor.