Van 1580 tot 1851 is er niet veel bekend over het onderwijs in Wierum. In 1851 werd hier een school opgericht. Er waren toen 123 leerlingen, 67 jongens en 56 meisjes.
In 1858 kreeg meester Radersma hulp van meester Bok.
In 1873 werd de school groter en beter. Meester Radersma ging met pensioen en de zeer geschikte meester de Grijs nam het onderwijs over. Er was in Wierum minder verzuim op school dan elders. Dit kwam vermoedelijk omdat de meeste Wierumers vissers waren. De kinderen hoefden dus niet op het land te helpen.
Van 1917 tot 1932 werd er ook les gegeven in zeevaart en visserij. Er werden lessen gegeven in theoretische zeevaartkunde; stoomwerktuigkunde; Nederlands; Engels; Aardrijkskunde algemeen vormend onderwijs; verzorgen en boeten van netten, knopen en splitsen; verbandleer (door dr Wieringa van Ternaard). Het onderwijs was niet zo duur, maar voor de examens moesten de leerlingen naar Den Haag en dat lukte vaak niet i.v.m financiën. Na 1930 begon de belangstelling af te nemen en in 1932 werd de school opgeheven.
In 1931 wordt de Openbare school in Wierum opgeheven. De kinderen moesten of naar de openbare school in Nes of konden in Wierum blijven, maar dan op de Hervormde school.
In 1954 werd er een nieuwe school gebouwd aan de Pastorijstrjitte.
De “oude school” is toen in gebruik genomen als dorpshuis. Het werd daarnaast nog door de school gebruikt als gymzaal.
Nu wordt er van alles georganiseerd. Bruiloften, vergaderingen, toneeluitvoeringen, etc
Het voorste gedeelte is een vergaderlokaal voor de PKN-gemeente.
Hier heeft nog een aantal jaren de bank zittingen gehad, zodat de mensen in eigen dorp naar de bank konden.