De Skâns-Oostmahorn, Dijk 5

De Skâns-Oostmahorn, Dijk 5

3111

3111

Súd Ie: varen van Dokkum naar het Lauwersmeer
Vanaf 2022 wordt een langgekoesterde wens werkelijkheid. Dan is het mogelijk om met middelgrote motorboten van Dokkum over de Súd Ie naar het Lauwersmeer te varen. Hiermee worden de toeristische plaatsen Dokkum en De Skâns-Oostmahorn/Esonstad met elkaar over het water verbonden.
Om de route bevaarbaar te maken, zijn bruggen opgehoogd en vaarten verbreed en verdiept. Sluis Oosterverlaat in Dokkum heeft een opknapbeurt gekregen en is voorzien van bediening. Bij De Skâns-Oostmahorn (Esonstad) is een nieuwe schutsluis gebouwd, als verbinding met het Lauwersmeer. Vaarrecreanten gaan deze sluis zelf bedienen.
Bij de aanleg van de vaarroute is veel oog voor de natuur. Zo wordt er geïnvesteerd in de visvriendelijkheid van het gebied en zijn er natuurvriendelijke oevers en vispassages aangelegd. Met een nieuw fietspad is het unieke decor van de Súd Ie ook vanaf de wal te aanschouwen. De paden zorgen samen met overstappunten voor een betere bereikbaarheid van de dorpen rondom de Súd Ie. Zodat zij hun indrukwekkende (cultuur)historie aan het publiek kunnen tonen.
Deze schutsluis ligt op de plek waar lange tijd de zwemmersplaats was voor de bewoners van De Skâns-Oostmahorn.
Als naam voor de sluis is door de bewoners van De Skâns-Oostmahorn ‘Kromsterhoofd’ voorgesteld. ‘Kromte’ verwijst naar de knik in de dijk die men op deze plaats (staande op de dijk) nog kan zien. ‘Hoofd of hooft’ verwijst naar de kleine pier die vanaf deze knik in de dijk naar zee liep. Deze pier is weggehaald met het verleggen van de weg benedendijks.

Súd Ie en Wetterfront Dokkum
Het bevaarbaar maken van de Súd Ie is een samenwerking tussen gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Fryslân, Wetterskip Fryslân, It Fryske Gea, Recreatieschap De Marrekrite, Van Hall Larenstein en wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds.

Voer hier de code in die op het bordje staat en je krijgt hier meer informatie over.

1 2 3
4 5 6
7 8 9
C 0 <