In 1893 werd het café beheerd door Tjerk Janszn Visser en zijn vrouw Doetje van der Gang. Het werd later verkocht aan Siebe de Jong; hij was getrouwd met Anna Sikkema, haar vader was herbergier op ’t Hiem, het latere Waterschapshuis.
In 1924 brandde het café uit. Het werd toen beheerd door het echtpaar Wiersma. Later is het nog in handen geweest van diverse eigenaren. Tegenwoordig hebben Kornelis Yntema en Nynke de Beer het in handen.
Van hieruit worden ook wadlooptochten georganiseerd naar de Engelsman plaat. In de volksmond “de Kalkman” genoemd.
Deze plaat is ontstaan in de 14e/15e eeuw door een stroomscheiding tussen Ameland en Schiermonnikoog. Er ontstond een westelijke geul; het Pinkegat en een oostelijke geul: het Friesche gat. De plaat heeft diverse namen gehad o.a: Langhe Sandt; en Hooge Sandt; Ingelse Plaat en Engelsmanplaat.
Ook het café heet de Kalkman. Een kalkman haalde schelpen op een droogvallende plaat; het schip waarmee de schelpen werden opgehaald heette kalkman.
De Engelsmanplaat is een natuurgebied waar nooit permanente bewoning is geweest. Van 1973 tot 1992 hebben vogelwachters er de natuur geregistreerd.
Ramp 1906
Op 12 maart 1906 ’s avonds tussen 8 en 9 uur werden 8 huisjes, gebouwd tegen de zeedijk, door overstromend water vernield.
2 mensen kwamen hierbij om het leven. Het was die dag springvloed en om 22.30 zou het hoog water zijn. Er sloegen grote golven over de dijk; al snel storten de huisjes in. De dijk was zwaargehavend; er werd in allerijl met ‘grân’ zakken gesjouwd om de gaten te dichten. (grân is schelpengrit)
De vloed met overstromend water was al voorspeld door een oude Wierumer visser. In 1905 werden nl op last van hogerhand de 3 meter hoge palen voor de kust afgezaagd. De afgezaagde palen lagen tegen de dijk, maar beukten nu door de sterke vloed de dijk stuk. De golven hadden nu vrij baan. Ook de hele inboedel van de nabijgelegen herberg werd de deur uitgespoeld